اهمیت و فوائد نماز خواندن
پیامبر اسلام دین جامعی را برای سعادت دنیا و آخرت بشر ارائه کرد و در قرآن آمده که پیروی از دستورات دینی باعث رشد انسان و سعادت او میشود. یکی از مهمترین دستورات دین نماز است که از ارکان دینداری به شمار میرود. نماز در اسلام جایگاه ویژهای دارد و به عنوان وسیلهای برای نزدیکی به خدا و رشد معنوی انسان معرفی شده است. امام صادق (علیه السلام) نیز در آخرین توصیه خود بر اهمیت نماز تأکید کردند و آن را وسیلهای برای شفاعت دانستند. در دوران معاصر، با وجود چالشهای فرهنگی، علمای دینی تلاش کردهاند تا اهمیت نماز را با توجه به نیازهای انسان امروزی بیان کنند و آن را در جامعه زنده نگه دارند. در ادامه این مطلب به بررسی و ارائه برخی از جذابترین و دقیقترینی کتبی که توسط علمای معاصر پیرامون مساله نماز نگاشته شده است میپردازیم.
کتاب نماز (حائری شیرازی)
این کتاب در حقیقت مجموعهای از گفتارهای آیت الله محمدصادق(محیالدین) حائری شیرازی پیرامون فلسفه نماز و آثار آن در زندگی انسان است. ایشان از جمله عالمانی بودند که نگاه دقیق و درستی نسبت به جامعه و زمانه خود داشتند و مباحث خود را منطبق بر نیاز مخاطبان امروزی تبیین مینمودند. اشراف ایشان بر منابع دینی و تسلط بر زبانهای خارجی که سبب میشد نسبت به جدیدترین نظریات علمی جهان آگاهی داشته باشند، در نگاه علمی ایشان نسبت به مسائل دینی کاملا مشهود است. در این کتاب کمحجم نیز خواننده به خوبی درمییابد که چرا از میان تمامی عبادات این نماز است که به عنوان خط ارتباطی انسان و خداوند تعیین گشته و اگر این مسیر از جانب انسان قطع گردد چه زیانهایی متوجه احوال روحی او میشود. از نظر استاد حائری شیرازی نماز از چنان مرکزیتی برخوردار است که بسیاری از باورها و اعمال انسان بر مبنای عملکرد ما نسبت به نماز تعیین میگردد. مطالعه این کتاب به شما کمک میکند که نماز دیگر یک عمل نمادین و تصنعی باقی نماند و با کمک فهم عمیقتری که نسبت به نماز پیدا میکنید توجه و ایمان دیگری به این عمل عبادی پیدا کنید.
کتاب چگونه یک نماز خوب بخوانیم
حجت الاسلام و المسلمین علیرضا پناهیان در پنج جلسه در حرم مطهر رضوی از نگاه تازهای به مساله نماز پرداختند که به دلیل استقبال مخاطبین این مباحث در قالب کتابی کوچک و خواندنی درآمد. در این مباحث ایشان مطرح نمودند که هر فرد برای طی طریق معرفت و رسیدن به مراتب بالای روحانی نیازمند استاد و راهنمایی است که انسان را در این مسیر متوجه اشتباهات و انحرافها نماید. ایشان در ادامه مباحث مطرح میکنند که چون دسترسی به چنین مرشد وارستهای برای تمام مردم امکانپذیر نیست خداوند عبادت نماز را در زندگی آنها قرار داده است. نماز در حقیقت همان راهنمایی است که اگر بر آن مداومت داشته باشیم آهسته آهسته ناخالصیهای اخلاقی و رفتاری ما را تصحیح میکند و مقدمات را برای تعالی انسان فراهم میکند. البته تحقق این هدف مشروط بر این است که نماز برای ما تنها یک عبادت توخالی نباشد بلکه به حقیقت آن توجه داشته باشیم و جوانب یک نماز کامل را رعایت نماییم. نماز خوب خواندن مقدمهای برای نماز عالمانه، عارفانه و عاشقانه است. در این کتاب استاد براساس روایت پیرامون نماز شرایط یک نماز خوب را بیان نمودهاند.
کتاب بیست و هفت جمله
این کتاب گردآوری مجموعه بیانات و نظرات آیت الله سیدمحمدحسین بهشتی است که از جمله نواندیشان و متفکران برجسته اسلامی در چند دهه اخیر بودند. متاسفانه ترور ناجوانمردانه این عالم ربانی مانع از آن شد که جامعه ایرانی از مرتبه علمی ایشان آگاه گردد و بهره کافی از این روحانی بصیر ببرد. با این حال محسن ذوالفقاری با تحقیق و تفحص در منابع تاریخی تلاش نموده تا این مبحث را گردآوری و منقح سازد. شهید بهشتی به واسطه تجربهای که از حضورشان در آلمان داشتند توانستند از جدیدترین شبهات و سوالاتی که جهان غرب نسبت به اسلام مطرح میکند آگاه گردند و براساس نیازهای روز انسان مدرن او را از اهمیت و آثار نماز آگاه سازند. از دیگر مزیتهای این کتاب بیان دقیق و شیوای ایشان است که هرکس با فطرتی پاک به مطالعه آن بپردازد کلام ایشان را میپذیرد و حقانیت مطلب بر او آشکار میشود. در نگاه ایشان نماز یک تمرین دینداری است که هر مسلمان با عمل روزانه به آن خود را از گناهان فراوانی مصون میدارد و راه خود برای سلوک و تذکیه بسیار آسان میسازد. کتاب بیست و هفت جمله اشاره به اذکاری است که ضروریات نماز هستند و چارچوبه اصلی آن را شکل میدهند.
مجموعه کتاب فرودگاه فرشتگان
حجت الاسلام و المسلمین اصغر آیتی در این سه جلد که توسط انتشارات مهرستان منتشر گردیده بر موضوع بسیار مهمی پیرامون نماز دست گذاشته است. ایشان به مساله تربیت فرزند و موضوع نماز پرداختهاند. در جهان امروز که فاکتورهای فراوانی بر تربیت فرزندان تاثیر میگذارد نقش خانواده در تربیت دینی کودکان اهمیت دوچندانی پیدا میکند. انتقال و تبیین مفاهیم مهمی مثل اهمیت نماز و چرایی آن برعهده والدین است و آنها ضروری است که با اتخاذ شیوههای منطقی و مهربانانه این میراث دینی را به نسل جدید منتقل نمایند. در جلد اول این کتاب که با محوریت کودکان زیر شش سال نوشته شده ایشان به این سوال مهم میپردازند که آیا در این سن تعلیم نماز ضرورت دارد و در صورت مثبت بودن این پاسخ، به چه نحو باید انجام شود. در کتاب دوم به سراغ سن حساس هفت سالگی تا هیجده سالگی پرداختهاند که اصلیترین برهه تربیتی فرزند در کانون خانواده است و فرزند در مسیر انتقال از کودکی به بزرگسالی باید فهم دینی و اعتقادی خود را بنا سازد. در جلد پایانی این کتاب نیز به شکل کلی دلایل سستی و بیتوجهی انسان به نماز بررسی گشته و تبیین شده که چرا یکی از جدیترین تلاشهای شیطان در زندگی انسان مسلمان در بازداشتن او از انجام این عمل عبادی مهم است و چگونه فرد میتواند از این وسوسهها خلاصی یابد و با نماز انس و الفت پیدا کند.