هشتمین شماره فصلنامه نامه جمهور در 300 صفحه به تحلیل مسئله فلسطین از یک زاویه نظری میپردازد. سرمقاله با عنوان «فلسطین و سلطه»، به تحلیل نقاط ضعف درک سلطه در اندیشه اسلامی معاصر و اهمیت بازنگری در این حوزه، بهویژه در زمینه فلسطین، پرداخته است.
فصل اول درباره فلسطین و اسرائیل، نظریهها و چارچوبهای تحلیلی جدید برای درک درگیری فلسطین و صهیونیسم ارائه میدهد. فصل دوم از طریق گفتوگو با صاحبنظران، به بازسازی مسئله فلسطین بهعنوان یک ایده رهاییبخش و مفاهیم آزادی و عدالت میپردازد.
فصل پایانی با عنوان «ادوارد سعید و آگاهی فلسطین»، به بررسی تاثیرات این اندیشمند در شکلدهی مفاهیم جدید درباره فلسطین و ایجاد درک عمیقتر از مسئله فلسطین میپردازد.
این شمارهها تلاش دارند تا مسئله فلسطین را نه تنها از جنبه سیاسی، بلکه از ابعاد انسانی و اجتماعی نیز بررسی کنند.
مخاطبان این شماره افرادی هستند که به تحلیلهای اجتماعی، سیاسی و نظری در مورد مسائل مختلف از جمله فلسطین علاقه دارند.
در نقطه کوچکی از زمین در جایی که غربی ترین نقطه شرق و شرقی ترین نقطه غرب است و نه شرقی است و نه غربی - جدالی هفتاد و پنج ساله برپاست؛ تضاد خیر و شر نگاه ما به این رویداد در بیشتر اوقات از منظری سیاسی نظامی و حداکثر نگاهی ترحم برانگیز بوده است. در حالی که میتوان این جدال را حامل بصیرت و آگاهی ای دانست که میتواند برای ما و برای اندیشه اسلامی معاصر به مثابه لحظه یقظه عمل کند. حال این آگاهی بیداری بخش چیست؟
پاسخ به این پرسش را میخواهم در ضمن یک نمونه آغاز کنم. چندی پیش پس از گذشت نزدیک به یک سال از کشتار صهیونیستی در غزه و کشیده شدن دامنه جنگ به لبنان نویسنده ای فعال در سیاست ایران در یادداشتی نوشت
مدت هاست که بسیاری از ما وجود نظام سلطه را در جهان فراموش کرده ایم. از یادمان رفته است که پشت چهره آرایش شده نظام سلطه خشونتی مرگبار و متکی بر تبعیض و معیارهای دوگانه پنهان شده است. باید نسل کشی در غزه و قتل عام در لبنان اتفاق می افتاد تا همه ما نظام مبتنی بر سلطه را به یاد آوریم ... ظاهراً، پشت این تمدن بزرگ نظام جنگل پنهان شده است.»
نظرات