کتاب سلولهای بهاری به نگارش بهنام باقری و منتشر شده توسط نشر راه یار، روایتی مستند، دقیق و خواندنی از زندگی دکتر حسین بهاروند، دانشمند برجسته ایرانی و یکی از پیشگامان علم سلولهای بنیادی در کشور است. این اثر حاصل ساعتها گفتوگو با دکتر بهاروند و پژوهشی پرزحمت است که با نثری روان و ساختاری منسجم، خواننده را با فراز و نشیبهای زندگی شخصی و علمی این چهره برجسته همراه میسازد. نویسنده با روایتی صمیمانه و در عین حال مستند، نهتنها به بیان دستاوردهای علمی و پژوهشی دکتر بهاروند میپردازد، بلکه به انگیزهها، سختیها، دغدغهها و باورهای او نیز نگاهی دقیق دارد.
کتاب از نخستین روزهای ورود دکتر بهاروند به عرصه علم تا زمانی که برای نخستینبار در کشور موفق به تولید سلولهای بنیادی رویانی انسانی شد، به شکلی جذاب روایت شده است. در خلال این روایت، مخاطب با روند شکلگیری و پیشرفت یکی از مهمترین حوزههای علمی کشور یعنی زیستفناوری و پزشکی بازساختی نیز آشنا میشود، آنهم بدون آنکه درگیر پیچیدگیهای فنی و تخصصی شود. زبان اثر رسمی، ساده و در عین حال دقیق است و توانسته تعادل مناسبی میان ارائه اطلاعات علمی و بیان تجربیات انسانی حفظ کند.
سلولهای بهاری، فقط روایت یک زندگینامه علمی نیست، بلکه سندی الهامبخش از تلاش، خودباوری و عزم راسخ یک فرد برای رسیدن به قلههای دانش در شرایطی نهچندان مساعد است. این کتاب، ضمن به تصویر کشیدن توانمندیهای علمی کشور، یادآور ظرفیتهای نهفته در نسل جوان ایران و تأثیر اراده فردی در شکلدهی به آیندهای روشن است. مطالعه این اثر ارزشمند به علاقهمندان به علم، فناوری، زندگینامههای الهامبخش و تاریخچه پیشرفتهای علمی ایران توصیه میشود.
امروزه جمهوری اسلامی ایران، با تکیه بر توانمندیهای بومی و نهادهای علمی پیشرو، جایگاه قابلتوجهی در حوزههای نوین علمی از جمله فناوری سلولهای بنیادی به دست آورده است. پژوهشگاهها و مراکزی همچون رویان توانستهاند به الگویی در سطح منطقه تبدیل شوند و توجه جامعه علمی بینالمللی را نیز به دستاوردهای محققان ایرانی جلب کنند. این رشد تدریجی و مستمر، نشاندهنده شکلگیری زیربنایی علمی است که آیندهای روشن و مستقل را برای کشور در عرصه علم و فناوری نوید میدهد.
کتاب سلولهای بهاری برگزیده چهاردهمین جایزه ادبی جلالآل احمد و همچنین برگزیده نخستین جایزه کتاب روایت پیشرفت میباشد.
این کتاب برای علاقهمندان به زندگینامههای علمی، دانشجویان حوزههای زیستی و کسانی که به پیشرفت علمی ایران علاقه دارند مناسب است. مخاطبان نوجوان و جوان نیز میتوانند با الگو گرفتن از زندگی دکتر بهاروند انگیزه بگیرند. همچنین پیشنهاد خوبی است برای معلمان و فعالان آموزشی جهت معرفی یک نمونه موفق بومی.
یافتن محل مناسب برای استقرار رویان داستان خودش را دارد. طبیعی است که خرید ساختمان امکان پذیر نبود و اغلب محل های در اختیار جهاد، متعلق به دانشگاه بود و جهاد مایملکی نداشت. در این میان از طرف دانشگاه علوم پزشکی ایران پیشنهاد شده بود که ابتدای کار در یکی از بخشهای بیمارستان حضرت رسول ﷺ مستقر شوند ولی با تغییر ریاست دانشگاه در سال ۶۸ متأسفانه رئیس جدید علاقه مند به همکاری نبود. به علاوه در شورای عالی انقلاب فرهنگی طرح خروج جهاد دانشگاهی از دانشگاه ها مطرح بود. بنابراین دکتر کاظمی تصمیم گرفتند از طریق دوستی که در دفتر رهبری فعالیت میکردند آقا را در جریان کار قرار دهند. با اعتماد رهبری شش میلیون تومان کمک هزینه مقرر شد و به بنیاد مستضعفان و جانبازان هم سفارش شد تا برای این پروژه ساختمانی در اختیار جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران قرار دهد.
با مراجعه دکتر کاظمی به بنیاد و موافقت آقای محسن رفیق دوست (رئیس وقت بنیاد آقای روزبهانی معاونت محرومان (بنیاد با این شرط که «اگر ظرف یک سال مجموعه راه اندازی نشود باید ساختمان را پس دهید ساختمان هایی را معرفی کرده بودند که در نهایت ساختمان زعفرانیه کوچه سیمین انتخاب شده بود بعدها مطلع شدم صاحب اصلی خانه با ارسال پیامی رضایت خود را با توجه به استفاده درمانی ساختمان اعلام کرده بود.
نظرات