آیت الله مجتبی از دهه شصت تا سال 1391 به تربیت و تادیب عموم مومنین پرداختند و جلسات درس اخلاق ایشان همواره یکی از محبوبترین جلسات دینی در تهران بوده است. حال پس از رحلت این عالم ربانی مباحث این سی سال در حال تدوین به شکل کتاب است تا خیل عظیمتری از مشتاقان تربیت الهی بتوانند از مباحث استاد استفاده نمایند. یکی از مجموعههایی که تاکنون منتشر گردیده مجموعه اخلاق ربانی است که خود چندین زیرمجموعه دارد. در هر زیرمجموعه یکی از رئوس گمراهی و هلاکت انسان محور قرار گرفته و استاد پیرامون آن در جلسات متعدد صحبت کردهاند و براساس آیات و روایات به شناساندن آن و شیوه درمانش پرداختهاند. از جمله مباحث اخلاق ربانی مجموعه تادیب شهوت است که خود در ده جلد منتشر گردیده است.
داب استاد مجتبی تهرانی در تدریس معارف اخلاقی بر این بود که به همان سبک درسهای علمی بحث را پیش ببرند. ایشان موضوع را براساس سیر منطقی درست پیش میبرند. ابتدا موضوع را تعریف لغوی و اصطلاحی میکنند. سپس اقسام بخل را بیان میکنند. در ادامه آثار بخل را برطبق آنچه از آیات و روایات به دست میآید برای مخاطبان برمیشمرند و در بخش پایانی نیز درمان علمی بخل را شرح میدهند. درمان هر رذیله اخلاقی نیازمند این است تا ریشههای آن عمل را بشناسیم و با جلوگیری از زمینههای آن مسیر ترک فعل زشت را پیش بگیریم. در انتهای کتاب شما میتوانید به شکل مختصر با زندگی آیت الله تهرانی آشنا گردید.
در ادامه برشی از این کتاب را میخوانید:
برای بخل در رابطه با غیر مال میشود واجب و مستحب تصویر کرد. مثلاً جایی که واجب است از زبان استفاده کند و این عضو را مصرف کند صحبت کند امساک و جلوگیری کند. کسی امر به معروف را در یک مرتبهاش که زبانی و واجب است انجام ندهد؛ میشود اینها را در بعضی از موارد به مسئله بخل ربط داد. از فرائض الهی که در رابطه با زبان است مثلاً میخواهد نماز بخواند؛ از باب اینکه زبانم خسته میشود نماز نمیخواند. از نظر نیروی بدنی، مسئله بسیار آشکار است مسئله روزه واجب است؛ منشأ روزه نگرفتن ممکن است بخل در رابطه با مصرف کردن این نیرو باشد.
نظرات