کتاب«مبانیالگویپایهاسلامیایرانیپیشرفت» نوشته حمیدرضا شاکرین است که پژوهشگاه فرهنگواندیشهاسلامی منتشر ساخته است.
الگوی اسلامی پیشرفت از جمله مسائل مهم دین پژوهی، نظام سازی و جامعه سازی اسلامی است که گروه مطالعات پیشرفت اسلامی ایرانی، عهده دار مطالعه و تحقیق در باب آن است. هدف از مطالعه و تحقیق در این زمینه شناسایی مبانی نظریه ها و الگوهای خُرد و کلان پیشرفت، مقتبس از معارف و
مبانی اسلامی و در راستای آرمانهای اسلامی است؛ به گونه ای که با واقعیتهای معاصر فرهنگی ،اجتماعی ،سیاسی اقتصادی، مدیریتی و ..... جامعه ایران اسلامی در تناسب کامل باشد.
گروه مطالعات پیشرفت اسلامی ایرانی با مشارکت گروه منطق فهم دین از پژوهشکده حکمت و دین پژوهی و حمایت مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت طرح مبانی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را تصویب کرد پژوهش حاضر بر اساس فرایند پژوهشی پژوهشگاه در گروه مطالعات پیشرفت اسلامی ایرانی»، به کوشش جمعی از محققان و اعضای هیئت علمی پژوهشگاه همراه با مدیریت علمی محقق ارجمند جناب حجت الاسلام والمسلمین حمیدرضا شاکرین تدوین و به زیور طبع آراسته شد. این مجموعه به برخی از مهمترین مبانی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به شرح زیر می پردازد:
۱- مبانی هستی شناختی ۲- مبانی معرفت شناختی، ۳- مبانی انسان شناختی ۴- مبانی خدا شناختی ۵- مبانی جامعه شناختی، ۶- مبانی ارزش شناختی ۷- مبانی دین شناختی.
این اثر در دو مجلد تدوین شد و پس از ارزیابیهای مختلف محتوایی و ساختاری مورد تأیید شورای علمی گروه مطالعات پیشرفت اسلامی ایرانی و همچنین شورای علمی گروه منطق فهم دین قرار گرفت.
از نظر اندیشمندان مسلمان، آزادی به خودی خود نه تنها امر نامطلوبی نیست بلکه عاملی ارزشمند برای کمال و اعتلای انسانها و جامعه به شمار می رود اما نه آزادی مطلق و بی قید و شرط، بلکه آزادی در پرتو دین عدالت اخلاقی و اجتماعی از نظر آنها آزادی به پشتوانه دین اخلاق و عدالت، کمال مقدماتی برای تربیت معنوی انسان است؛ به طوری که نمی شود معنویت را از عدالت اخلاق و آزادی جدا کرد؛ این سه مکمل یکدیگرند و مهمترین مشکل جوامع غربی همین است که آزادی را از اخلاق و عدالت تفکیک کرده اند. شهید مطهری در این باره می فرماید:
این درد جامعه بشری است که میخواهد آزادی اجتماعی را تأمین کند؛ ولی به دنبال آزادی معنوی نمی رود.
به نظر میرسد عامل اصلی دردی که شهید مطهری در جامعه بشری احساس کرده، عدم قبول اخلاق و عدالت و مبانی آن، به عنوان اصل حاکم بر آزادی است.
نظرات