کتاب «فلسفه اخلاق» سیزده سخنرانی از شهید آیت الله مطهری است که در مسجد ارک تهران ایراد کردهاند. مباحث فلسفه اخلاق در واقع به شکل مصداقی در مورد مسائل اخلاقی سخن نمیگوید بلکه در تلاش است براساس ایدئولوژیهای مختلف و نحلههای فکر به چیستی و ماهیت خود اخلاق نظر اندازد و کلیت امر اخلاقی را معنا کند.
ایشان در ابتدا به نقد و بررسی نظریات غربی در حیطه اخلاق میپردازند و در کنارش دیدگاه اسلام نسبت به مفهوم و ماهیت فلسفه را توضیح میدهند. در ادامه ایشان با استناد به منظومه فکری اسلام برخی موضوعات محوری در فلسفه اخلاق را توضیح میدهند و بخش دوم نیز ضمیمهای بر مباحث اصلی است که پس از توضیح چیستی اخلاق از نگاه اسلام به توضیح و معرفی این اخلاق اسلامی، چارچوبها و برخی مصادیق مهم آن پرداختهاند.
در ادامه برشی از این کتاب را میخوانید:
بیان کانت عیبش فقط در همین جهت بود که میخواست [ندای وجدان[ را به عنوان یک تکلیف که «تکلیف معین کن» که از خود ضمیر انسان سرچشمه میگیرد و ماورای ضمیر انسان نیست، معرفی کند. نه، ضمیر انسان درک میکند تکلیف را آنچنان که درک میکند تکلیف کننده را. وجدان و الهامات وجدانی همه ناشی از فطرت خداشناسی انسان است. منطق قرآن این است قرآن میگوید: وَ نَفْسٍ وَ ما سَونها. فالهمها فجورها و تقویها . تقوا همان تقوی الله است نه چیز دیگری فجور، خروج عَن حُکم الله است نه چیز دیگری.
نظرات