شبهات و سوالات اعتقادی بسیار زیادی در ذهن نسل جوان وجود دارد که اندیشمندان دینی خود را موظف میدانند که به آنان پاسخ گویند. از جمله مهمترین مباحثی که در سالهای اخیر شبهات بسیاری زیادی پیرامون آن مطرح شده است و جا دارد بیش از اینها به آن پرداخته شود مبحث حکومت دینی و تعیین میزان نفوذ دین در ساحتهای مختلف زندگی است. با گرم شدن بازار سکولاریسم در جهان غرب و گسترش این ادعای غلط که باید دین در حیطه مسائل شخصی باقی بماند و در زمینههای اجتماعی ورود نکند ادعای تشکیل یک حکومت بر پایه دین مظان سوالات و ابهاماتی است که در صورت پاسخگویی به آنها میتوان پایههای حقانیت آن را استوارتر کرد.
استاد صفایی حائری به عنوان یک نواندیش دینی که در ساحتهای بسیار زیادی از مطالعات علوم انسانی ورود کرده و در مورد آن تحقیق و مطالعه فراوانی داشته به مساله حکومت دینی ورود پیدا کرده و تلاش کرده از دریچهای تازه به این موضوع پرمناقشه نگاه بیاندازد. کتاب «تحلیلی نو از حکومت دینی» در چهار بخش تلاش کرده زوایای مختلف این موضوع را مورد تحلیل قرار دهد. در فصل اول هدف از تشکیل و پیشبرد حکومت دینی مورد تحلیل و ارزیابی قرار می گیرد. در فصل دوم قلمرو حکومت دینی مورد مداقه قرار می گیرد. موضوع مورد مناقشه که دانشمندان سکولار زیادی شبهات زیادی در این حیطه وارد کرده اند. در فصل سوم نحوه انتخاب حاکم در چنین حکومتی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد و فصل پایانی ویژگیهای حاکم در حکومت دینی را مورد ارزیابی قرار میدهد.
در ادامه برشی از این کتاب را میخوانید:
گفتیم که تعقل با تفکر فرق می.کند تعقل سنجش است. آدمی با تفکر به آزادی نمیرسد با تفکر به علم میرسد؛ با تعقل است که به آزادی میرسد چون عنصر عقل دو چیز را زیر سؤال میبرد یکی راهها و دیگری اصل اهداف و بودن و نبودن آدمی. اینجاست که خصلت حریت و آزادی انسان شکل میگیرد. این نگاه است که به قدرت و به چگونگی تحقق یافتنش توجه میکند؛ اینکه چگونه من با فلانی پیوند بخورم؟ ارتباطها براساس چه عنصری شکل بگیرد؟ اینجا اگر محبت خدا من را با دیگری پیوند داده باشد غیر آن صورتی است که اضطرار کشاورزی من یا اضطرار کارخانه من، من را به آن جبر کشانده باشد؛ آن فضای دیگری را میطلبد. ولی قدرت مسئله نیست. انسان توانمند است و اگر بخواهی به این انسان توانمند امکان بدهی که چگونه ارتباط برقرار کند باید به تعقلی که دارد بینات و میزان را هم اضافه کنی.
نظرات