جنبش امل یا در معنای دقیقتر جنبش محرومان در ادامه تلاشها و اقدامات امام موسی صدر برای ارتقای سطح اقتصادی و اجتماعی و سیاسی شیعیان تعریف میشود. شاید از همین رو است که دربارۀ سر آغاز این جنبش چند تاریخ و حادثه متفاوت در گفتار امام صدر آمده است. امام صدر خود میگوید که ایمان من به خدا و انسان عوامل برپایی این جنبش است این سخن نشان میدهد که میان ایمان امام صدر و عمل اجتماعی او فاصلهای نیست. پس برای درک عمل امام صدر باید به دین شناسی او نیز راه یافت.
با نظر به پیچیدگیهای جامعه فرقه ای لبنان و موقعیت سیاسی و اجتماعی لبنان در خاورمیانه درک پیچیدگی عمل امام صدر چندان دشوار نمی نماید. دین و انسان و جامعه در اندیشه و عمل امام صدر سه ساحت در هم تنیدهاند که برای هر تحلیلی از اقدامات او باید همزمان در نظر آورده شود جنبش امل هم از این قاعده مستثنا نیست. مؤلفه ها و ابعاد جنبش أمل در عینیت خارجی خود تفکیک ناپذیرند. آنچه در کتاب «برای انسان» میآید تحلیل و بازخوانی این حرکت است تا بتوانیم تصویر روشنتری از آن داشته باشیم.
در ادامه برشی از این کتاب را میخوانید:
مهم این است که بر این نکته توافق کنیم که ارجمندترین موجود در جهان انسان است و ارجمندترین موجود در وطن نیز انسان است. وطن پرستیده نمیشود بلکه به آن خدمت میشود. انسان به خاطر وطنش جان میدهد ولی آن را نمیپرستد وطن برای انسان است برای کرامت انسان است برای حفظ جایگاه انسان است برای فراهم آوردن فضایی برای ظهور قابلیتها و بخششهای انسان است جان دادن در راه میهن واجب است ولی این به معنای پرستیدن میهن نیست میهن در خدمت انسان است. انسان است که میهن را شکل میدهد و این میهن است که باید در خدمت انسان باشد.
نظرات