کتاب دستینه مطالعات شهرت راتلج اثر آنتونی الیوت و ترجمه احسان شاهقاسمی، منتشر شده از سوی انتشارات سوره مهر، اثری مرجع، بنیادین و تحلیلی برای پژوهشگران، دانشجویان و علاقهمندان جدی به حوزه مطالعات شهرت است. این کتاب با نگاهی جامع و چندوجهی به واکاوی پدیده سلبریتی در جهان معاصر میپردازد و به صورت عمیق و سیستماتیک، چیستی، سازوکارها و پیامدهای شهرت را در ابعاد فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و رسانهای بررسی میکند و تصویری کامل از چگونگی شکلگیری، تداوم و تأثیرگذاری ستارهها در فضای عمومی ارائه میدهد.
این دستینه ارزشمند با گردآوری مقالات تخصصی از صاحبنظران بینالمللی، طیف وسیعی از مباحث و رویکردهای نظری را در بر میگیرد؛ از توصیفهای کلاسیک جامعهشناختی و نظریه انتقادی گرفته تا مطالعات رسانهها و رویکردهای پسامدرن، که همگی در این اثر کنار هم قرار گرفته و به صورت انتقادی بررسی شدهاند. فصول کتاب به موضوعات متنوعی چون آوازه و شهرت در صنایع رسانهای، موسیقی، صنایع زیبایی، ستارگان سوپ و هواداران، و همچنین اشکال نوظهور و غیرغربی شهرت در مناطقی نظیر هند، چین، کره جنوبی، ژاپن، برزیل و آرژانتین اختصاص یافتهاند. کتاب همچنین به صورت مفصل به جنبههای نهادی شهرت، مخصوصاً فرمهای نو کنش وساطتشده و اندرکنش از وب ۳٫۰ تا رسانههای اجتماعی میپردازد و نشان میدهد که چگونه فرهنگ شهرت به سرعت در حال بازتعریف گستره همگانی و سیاسی است.
با توجه به تحولات سریع عصر دیجیتال و نقش پررنگ شهرت در زندگی روزمره، مطالعه این اثر امکان فهم پیچیدگیهای این پدیده را از زوایای مختلف فراهم میآورد و ابزارهای تحلیلی لازم برای نقد و درک پیامدهای حضور چهرههای مشهور را در اختیار خواننده قرار میدهد. نگاه انتقادی کتاب به پژوهشگران ایرانی نیز کمک خواهد کرد تا با نگاه بهتر جهانی محلی پدیده شهرت را در ایران بررسی کنند. مطالعه این کتاب خواننده را به تأمل در پدیده پیچیده شهرت و پیامدهای آن بر فرد و جامعه وامیدارد و دیدگاههای جدیدی را پیش روی او میگشاید. اگر به دنبال درک عمیقتر و مبنایی پدیده شهرت به عنوان یکی از مؤلفههای کلیدی فرهنگ معاصر و جهان رسانهمحور و سلبریتیزدهی امروز هستید، این کتاب میتواند راهگشا، الهامبخش و تجربهای جذاب و آموزنده باشد که نهتنها دانشتان را تعمیق میبخشد، بلکه ذهنتان را به چالش میکشد و انگیزهای برای کاوش بیشتر ایجاد میکند. این اثر نقشهای برای فهم جهان امروز است؛ جهانی که در آن مرز میان حقیقت و تصویر، حضور و بازنمایی، روز به روز محوتر میشود.
این کتاب به طور خاص به پژوهشگران، دانشجویان و متخصصان رشتههای علوم اجتماعی، ارتباطات، رسانه و مطالعات فرهنگی پیشنهاد میشود.همچنین علاقهمندان جدی به مباحث جامعهشناسی شهرت، روانشناسی اجتماعی و اقتصاد فرهنگ میتوانند از آن بهره فراوان ببرند.در نهایت، این اثر منبعی ارزشمند برای هر فردی است که به دنبال فهم عمیق و انتقادی از پدیده شهرت و پیامدهای آن در دنیای امروز است.
در استدلال پیش رو، من به صورت خاص از نوشته های پیشین خودم درباره جان لنون هموند پیشین بیتل ها و همچنین به صورت کلی تر از نوشته های پیشین خودم درباره فرهنگ شهرت بهره خواهم برد. کتاب من با عنوان سوگواری برای جان لنون درباره این هموند پیشین بیتل ها در پایان دهه ۱۹۹۰ که حوزه مطالعات سلبریتی ها در آغاز دوران پرشکوه خود در دو سوی اقیانوس اطلس بود منتشر شد و میدانیم که این کتاب به مرجعی مهم برای نقد روانشناسیکد اجتماعی شهرت در برخی نسخه های مطالعات شهرت بدل شد نگاه کنید به سندووس، ۲۰۰۵ نوشته های من درباره فرهنگ شهرت در واقع متعلق به دهه ۲۰۱۰ است؛ در کتابهای بازنوآوری و مشکلات هویتی به دنبال مرتبط کردن برآمدن فردگرایی های نو به فرقه شهرت در چهره های مختلف آن بودم در بقیه این فصل به صورت خاص بر یادبودهای فرهنگی لنون و حرکت ها و تروماهایی که پس از قتل خشونت بار یکی از سلبریتی های محبوب سده بیستم رخ داد و همین طور خشونتی که پس از آن برای جذبه و جایگاه بیتلها رخ داد متمرکز میشویم.
اما در همین آغاز خوب است تأکید کنیم که فقط یادبودهای فرهنگی لنون نبود که باعث شد فب فور به گروهی افسانه ای بدل نشود. مسلماً خود لنون این کار را کرد. لنون در مصاحبه معروف خود با رولینگ استون گفت: «آدم باید به خودش توهین کند تا بشود بیتلز و این چیزی است که من از آن بدم می آید. صداقت خلع سلاح کننده لنون همیشه تهدید میکرد سرنوشت بیتل ها با آن موهای خاصشان را به شکست بکشاند و شکی نیست که او در نابود کردن تاریخ مشترک گروه هر کاری توانست کرد «مشروب مواد مخدر، دخترها، نژاد پرستی این گروه درباره یوکو اونو نفرت او از ترانه های ساده مک کارتنی لئون وقتی زنده بود با ساده دلی درباره همه این مسائل حرف زده بود. اما من در اینجا به یادبود فرهنگی نه یادبود لنون خواهم پرداخت.
نظرات