کتاب خاطرات سفیر نوشته نیلوفر شادمهری و منتشر شده توسط نشر سوره مهر، سفری صمیمانه و روشن به دنیای یک دانشجوی دکتری محجبه ایرانی در قلب پاریس است. در این سفرنامه، نویسنده با زبانی ساده و گرم، خواننده را به خوابگاه دخترانهاش میبرد و تصویری زنده از تفاوتهای فرهنگی، برخوردهای کنجکاوانه فرانسویها با حجاب، و چالشهای روزمرهی یک دختر مسلمان دور از وطن ارائه میدهد.
شادمهری در هر فصل از کتاب خاطرات سفیر، یک خاطره کوتاه را با حالوهوای طنزآمیز میبافد؛ از اولین روز ورود به دانشگاه و مواجهه با سوالات غافلگیرکننده اساتید غربی درباره دین گرفته تا تجربهی برگزاری مراسم دعا در اتاق کوچکش و حس مسئولیتی که ناخواسته بهعنوان «سفیر اسلام» بر دوش داشت. او بیپروا از لحظاتی مینویسد که با یک لبخند ساده یا یک جملهی اشتباه فرهنگی، همکلاسیهایش را مجذوب کرد و گاهی در معرض سوءتفاهم قرار گرفت.
یکی از جذابترین نکات خاطرات سفیر، تبادل فرهنگی روزمره است: خرید از سوپرمارکتهای کوچک محله، چانهزدن با فروشندهها، ردوبدل کردن میان دوستان فرانسوی و ایرانیتبار، و حتی تجربهی اولین نوشیدنی قهوه فرانسوی با آن طعم ناآشنا اما دلنشینش. نیلوفر به شکلی طبیعی نشان میدهد که چگونه تفاوتها میتوانند نقطهی شروع گفتوگو و دوستی باشند، نه دیوار جدایی.
در کنار طنز و خاطرههای شخصی، کتاب «خاطرات سفیر» گوشههایی از چالشهای علمی و پژوهشی یک دانشجوی مقطع دکتری را نیز به تصویر میکشد: جلسات ملاقات با استاد راهنما، نگرانی از ارائهی مقاله در کنفرانس، و دلنگرانی برای مهلتهای پژوهشی. این لایهی علمی، اثر را برای علاقهمندان به زندگی دانشگاهی و مطالعات میانفرهنگی جذابتر میکند.
با گذر از صفحات کتاب، خواننده نهتنها با لحظات خندهدار و تأملبرانگیز زندگی در غربت همراه میشود، بلکه از پشت صحنهی تلاش و تلاشهای نویسنده برای حفظ باورها و هویت فرهنگیاش هم آگاه میگردد. لحن صمیمی و خودمانی نیلوفر شادمهری، ترکیب شیرین طنز و واقعگرایی، و روایت دقیق رفتارهای روزمره در پاریس، همه دست به دست هم دادهاند تا «خاطرات سفیر» کتابی باشد که مخاطب آن را هم به خنده وادارد و هم به فکر.
این سفرنامه برای هر کسی که عاشق داستانهای واقعی و حس تازهای از تبادل فرهنگی است، یا قصد تجربهی زندگی در خارج از کشور را دارد، پیشنهاد میشود. «خاطرات سفیر» فراتر از یک دفتر خاطرات شخصی، دریچهای است به درک بهتر تفاوتها و شباهتهای ما با جهان پیرامون؛ کتابی که پس از بسته شدن صفحاتش، تصویر روشنی از معنای دوستیابی و مسئولیتپذیری فرهنگی در ذهن مخاطب حک میکند.
کتاب «خاطرات سفیر» را به دختران جوان، دانشجویان علاقهمند به تجربه زندگی در خارج از کشور، و مخاطبانی که دغدغه هویت دینی و فرهنگی دارند پیشنهاد میکنیم. این اثر برای علاقهمندان به سفرنامهها و روایتهای میانفرهنگی نیز خواندنی و مفید است. اگر بهدنبال کتابی صمیمی، واقعی و الهامبخش هستید، «خاطرات سفیر» انتخاب مناسبی خواهد بود.
توی قطار موقع برگشتن به شهر خودم به این فکر میکردم که میزان دانش و توانمندی علمیم چققققققققدر توی این کشور مهمه ... و خب البته اینکه موهام دیده بشه مهمتره. نمیدونم چرا بغض کرده بودم به خودم گفتم «چه ته؟ اگه حرفی رو که زدی قبول نداشتی و همین جوری یه چیزی پروندی که بیخود کردی دروغ گفتی؛ اما اگه قبول داری بیخود ناراحتی. تو بودی و استاد، اما خدا هم بود. ان شاء الله که هر چی هست خیره.»
نظرات