در فضای رقابتی شرکتهای بزرگ که بین هزاران محصول مختلف به دنبال پررنگ کردن شهرت خود یا نگه داشتن اعتبار برندشان هستند، یک واژۀ بسیار آشنا وجود دارد و آن استراتژی است؛ کلمهای که در برخورد اول ما را به یاد نهادهای نظامی میاندازد. این نوع نگاه کاملاً هم درست است، چون بازار میدان جنگ کسب و کارها است و هرکسی در این نبرد به دنبال طرح نقشهای برای پیشی گرفتن از حریف است.
برنامهریزی استراتژیک در دنیای امروز مهمترین ابزار برای سازماندهی و پیگیری نتیجۀ مطلوب با هدف رسیدن به موفقیت مالی است و در بازاری که انحصارگرایی در آن حرف اول را میزند، کتاب «بازی بُرد» یکی از ابزارهای قدرتمند برای هر مدیری به حساب میآید که در پشت خط مقدم سنگر گرفته است. این کتاب که به قلم «ای. جی لافلی و راجر ای. مارتین» نوشته شده، با چشم باز دنیای کسب و کار را نقد میکند و نیازهای صاحبان آنها را به خوبی روشن میکند. به عقیدۀ نویسندگان این کتاب یک استراتژی از پنج بخش تشکیل میشود که مجموع تمام آنها در راستای خدمت به یک اصل حرکت خواهند کرد؛ یعنی موفقیت. «آرمان پیروزی، تعیین حوزۀ فعالیت، روش کسب پیروزی، قابلیتهای اصلی و سیستمهای مدیریت» پنج رأس ستارهای هستند که در نقطۀ کانونی یک کسب و کار قرار میگیرد و تمرکز اصلی این کتاب، بر 186 سال فعالیت جهانی برندی به نام «پی اند جی» است؛ کمپانی عظیمی که گرچه نام آشنایی ندارد اما برندهای مشهور بیالمللی متعددی مانند خمیردندان «کرست»، شامپوی «هد اند شولدرز»، مسواک «اورال-بی»، تیغ اصلاح «ژیلت» و شوینده «تاید» در زیرشاخۀ او مشغول فعالیت هستند. بخش عنوان ذکر شده، ابتدا در فصل اول معرفی و تعریف میشوند و در بخشهای بعدی، با شرح و توضیح هرکدام، نویسندگان به دستورالعملهایی میپردازند که با نگاه به این اصول باید بهکار گرفته شوند.
در ادامه برشی از این کتاب را میخوانیم:
«کار سادهای است که انتخابهای جدید و متفاوت را به دلیل ریسک بالا، عدم تناسب با کسب وکار فعلی یا ناهماهنگی با قابلیتهای محوری کنار گذاشت؛ و همان قدر ساده است که کل صنعت را به دلیل انتخابهای رقبا رها کرد. اما گاهی باید جست و جویی عمیقتر برای بررسی انتخابهای حوزۀ فعالیت در همه ابعاد داشته باشید تا درک کاملتری دربارۀ مسائل محتمل و چگونگی دستیابی به پیروزی در صنعتی با حوزه فعالیت جدید پیدا کنید. این مسئلهای بود که دربارۀ خوشبوکنندهها و عطرها در پیاندجی اتفاق افتاد.»
نظرات