در دنیای امروز آدمهای زیادی مشتاق خواندن کتابهای مشهور فلسفیاند و دوست دارند اندیشههای گوناگونی را بشناسند. اما آیا دانش لازم برای بحث کردن در این زمینهها را داریم؟ و آیا شناخت ما نسبت به پیشزمینههای تاریخی مکاتب فلسفی به اندازه کافی گسترده هست؟
اگر در پاسخ به این سوالها تردید کردید، کتاب «فلسفه چیست» به کمک شما میآید. این کتاب درسنامهای کامل و با زبانی ساده است که از ابتدا به تعاریف پایهای فلسفه میپردازد و مبانی لازم را برای مخاطب شرح میدهد. پس از اینکه به یک تعریف مشترک از فلسفه رسیدیم، به سراغ ویژگیهای فلسفه میرویم و این تعریف را پُربارتر میکنیم. این کتاب در فصل بعدی به تفاوت فلسفه با سایر دانشهای مشابه مانند منطق، عرفان و معرفتشناسی میپردازد و سپس به مبحث فلسفه اسلامی وارد میشویم. «محمد سربخشی» عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در این کتاب با بیانی ساده و بدون پیچیدگیهای غیرضروری، فلسفه اسلامی را برای مخاطب شرح میدهد و در فصلی جداگانه به فلسفه غرب نیز میپردازد.
در ادامه برشی از این کتاب را میخوانیم:
«ملاصدرا فیلسوفی بسیار باهوش و در عین حال مطلّع بود و با تمام اندیشههای فکری معاصر و پیش از خود به خوبی آشنایی داشت. وی مدتی طولانی شاگردی کرده و با تکیه بر استعداد خدادادیاش اندیشههای مشائی، اشراقی، کلامی و عرفانی را به خوبی آموخته بود و نقاط قوت و ضعف آنها را میشناخت. وی همچنین با منابع دینی به خوبی آشنا بود و خود مفسّر قرآن به شمار میرفت. از سوی دیگر ملاصدرا روحیّه معنوی و عرفانی بسیار قویای داشت؛ به خصوص که این روحیه بر اثر طرد و تبعید وی به نقاط دوردست تقویت شده و به قول خودش ریاضتهایی که کشیده و مجاهدتهایی که داشته روح وی را به مرحله اشتعال رسانده بود. این روحیه معنوی و رسیدن به مرحله کشف و شهود عرفانی، باعث شد وی بسیاری از حقایق فلسفی را از طریق کشف و شهود مشاهده کند و آنگاه بکوشد آنها را در قالب بیانات فلسفی و برهانی ارائه دهد. پیشتر به این نکته اشاره کردیم که خود وی تصریح میکند بسیاری از حقایق فلسفی را از طریق کشف و شهود عرفانی درک کرده است.»
نظرات