کتاب «فدک در تاریخ» به عنوان یکی از آثار مهم و ارزشمند آیت الله محمدباقر صدر درباره تاریخچه فدک است و مؤلف در این کتاب، سرگذشت فاطمه زهرا (س) پس از درگذشت پیامبر اسلام (ص)، گوشه هایی از سخنان وی و گفت وگوهایش با خلیفه اول درباره میراث انبیاء را مطرح و نیز تاریخچه جغرافیایی و سیاسی فدک و ارزش مادی و معنوی این سرزمین را بیان کرده است.
بخشی از کتاب:
((وقتی خلیفه اول با فاطمه (ع) درباره ی فدک بحث می کند می گوید: فدک به پیامبر (ص) اختصاص نداشت بلکه جزئی از اموال مسلمانان بود که پیامبر (ص)، آن را برای سرکوب مهاجمان، و انفاق در راه خدا مصرف می نمود، و می دانیم که سرکوب دشمنان و مخالفان مهاجم، تنها به وسیله ی بودجه ی مهمی امکان دارد که مخارج لشکری را تامین کند.
قبلاً گفتیم که معاویه فدک را به سه بخش تقسیم کرد، و بهر کدام از یزید و مروان و عمروبن عثمان، ثلثی از آن را بخشید. این مطلب به خوبی مقدار درآمد حاصل از فدک را نشان می دهد. زیرا وقتی ثروتی در میان سه نفر از والیانی که خود صاحب اندوخته ای بی حساب و اموالی بسیارند. تقسیم می شود، بی شک ثروتی چشمگیر و حرص انگیز است.
فدک را غالباً قریه ای دانسته اند، چنان که در معجم البلدان آمده است. حتی در قرن ششم نیز بعضی مانند ابن ابی الحدید در شرح نهج البلاغه نخلستان های آن را به اندازه ی نخلستان های کوفه گفته اند.))
نظرات