قانون اسلام
تلاشهای اندیشمندان و احیاگران در جهان اسلام برای بیداری و احیای تفکر اسلامی بسیار مهم بوده است. این تلاشها در شکلهای مختلف از همایشها و ایجاد مدارس تا نشر روزنامهها و مجلات و تشکیل اجتماعات و باشگاهها نمود یافته است. کنفرانسهایی مانند “ملتقی الفکر الإسلامی” در الجزایر نیز به ارتباط علما و نسل جوان اسلامی کمک کردهاند. امام موسی صدر نیز در کنفرانسهای هفتم و نهم شرکت کرد و موضوعاتی مانند روح شریعت اسلامی و واقعیت قانونگذاری در جهان اسلام را مورد بررسی قرار داد.
این تلاش ها به توسعه تفکر اسلامی و پاسخ به چالش های امروز جامعه اسلامی کمک کرده است . در کنفرانسهای “ملتقی الفکر الإسلامی” در الجزایر، علمای مختلف از کشورهای مختلف با مذاهب مختلف با هم دیدار کرده و این کنفرانسها به عنوان پلی برای ارتباط علما و نسل جوان اسلامی با غرب جهان اسلام بودند. امام موسی صدر نیز در کنفرانسهای هفتم و نهم شرکت کرد و موضوعاتی مانند روح شریعت اسلامی و واقعیت قانونگذاری در جهان اسلام را مورد بررسی قرار داد. در کتاب روح تشریع در اسلام واقعیت قانون گذاری در اسلام امام موسی صدر متن سخنرانی ها و مقالات ایشان در کنفرانس هفتم که در شهر تیزیاوزو برگزار شد جمع آوری شده است.
در بخشی از این کتاب می خوانیم: " تا آنجا که بر اساس اطلاعات نه چندان دامنهدار خود میدانیم، پس از مطالعاتی بس توانفرسا، دریافتیم که: امروزه، قانونگذاری در جهان اسلام، به واقع از روح شریعت اسلامی بس دور افتاده است؛ چه از حیث پایه و مبنا، چه به لحاظ منابع، چه از نظر اصول کلی و حتی در بسیاری از جزئیات. اگر هم در این میانه نقطه اشتراکی وجود دارد منحصر به پارهای از فروع و بسیاری از ظواهر است. این همانندی، اگر نگوییم بیشتر، باری به همان اندازه میان قانونگذاریهای ما و دیگر قانونگذاریهای مدنی، چه در جهان معاصر چه در گذشته، به چشم میخورد."
نظرات