کتاب «اقتصاد ما» با نام اصلی «اقتصادنا» اولین اثر مدون و مبنایی در زمینه اقتصاد اسلامی است.که شهید سید محمدباقر صدر با تسلط فراوان بر منابع دینی و دانش و ژرف اندیشی بسیار آن را نگاشته است.
در این اثر که به تازگی از انتشارات دارالصدر (پژوهشگاه شهید صدر) تجدید چاپ یافتهاست، عنوان می شود که شهید صدر معتقد است که اقتصاد اسلامی، با کنار زدن قالبهای اقتصاد مدرن شرق و غرب، شیوه نوینی را ارائه میدهد که باعث حرکت امت اسلامی بهسوی رشد و شکوفایی میشود و عقبماندگی اقتصادی، رفع خواهد کرد.
این نوشتار در دو جلد ارائه شده و در جلد نخست ابتدا به سراغ مبانی اقتصاد مارکسیستی و اقتصاد سرمایهداری میرود و با اقتصاد اسلامی مقایسه مینماید.
سپس،در جلد دوم فرایند دستیابی به مکتب اقتصادی اسلام را از راه آموزههای فقهی و دینی آشکار میکند.
او در این اثر، سه نظریه مهم در اقتصاد اسلامی را شرح میدهد: نظریه توزیع پیش از تولید، نظریۀتولید و نظریه توزیع پس از تولید.
همچنین در پایان دو کتاب به جایگاه و مسئولیت حکومتها در اقتصاد اسلامی نیز پی میبریم.
در بخشی از نوشتار کتاب پس از ترجمه دقیق و روان محمدمهدی برهانی، میخوانیم:
((این دلدادگی عمیق به جهان ناپیدا در ساختار روحی مسلمانان، از نیروی فریبندگی ماده و قابلیت انگیزش آن نسبت به انسان مسلمان میکاهد؛ موضوعی که باعث میشود انسان در جهان اسلام، به هنگام تهی بودن از انگیزههای معنوی برای ارتباط با ماده و فریفته شدن به بهرهبرداری از آن، موضعی منفی در برابر آن اتخاذ نماید. این موضع منفی، گاه به صورت زهد، گاه به صورت قناعت و گاه به شکل سستی و رخوت ظاهر میگردد.))
نظرات