کتاب «پنهان جان» به موضوع مهم خود شناسی اشاره میکند.
خودشناسی از مسائل بسیار مهم و مورد تأکید آیات و روایات و همچنین بیان شده توسط عرفا و فلاسفه است. خودشناسی که در انتها به خداشناسی منتج میشود، در نظرات متفکرین اسلامی جایگاه مهمی دارد. بحث در مورد خودشناسی را از زوایای گوناگون بررسی میکنند مثل بدن، روح، قلب و ... . در مسیر پژوهش درباره خودشناسی، سوالات بسیاری بوجود میآید مثل مراد از خود چیست؟ منظور از خودشناسی چیست؟ دلیل قابل شناخت بودن خود چیست؟ به چه روشی میتوان خود را شناخت؟ چرا خودشناسی راه رسیدن به خداشناسی است؟ این کتاب در راستای پاسخ به این پرسش ها در پنج فصل تدوین گشته است که فصل اول به بیان اهمیت و تاریخچۀ معرفتالنفس میپردازد. فصل سوم را به بررسی اقسام خودشناسی میپردازد. فصل چهار را به اقسام شناخت و تبیین تفاوت ادراک اختصاص میدهد و در فصل آخر به ضرورت و چگونگی راهیابی از شناخت خود به شناخت پروردگار اشاره مینماید.
در کتاب پنهان جان به نظرات از آثار ملاصدرای شیرازی، علامه طباطبایی، علامه شهید مطهری و علامه حسنزاده آملی توجه ویژه شده است.
معروف است که «خودشناسی»، مقدمة خداشناسی است. اما به راستی این «خود» کیست یا چیست که بشر را چنین به تلاطم واداشته تا آن را بشناسد؟ خودشناسی فرصتی است برای شناخت بیشتر آشنای غریب درونمان فرصتی برای نگاه به حقیقت خویشتن تلاشی برای جستجوی پنهان جان حقیقتی که از خود ما به ما نزدیک تر است که «نحن اقرب إلیه من حبل الورید».
پس باید سفری آغاز کرد سفری در خود برای باریافتن به رت آستان او که تنها با فانی شدن از خویش امکان پذیر است. و این راهی است که جز با هدایت کلام نور و دستگیری اولیای الهی الله نمیتوان در آن قدم نهاد و به سر منزل مقصود نائل شد. این کتاب تلاشی است در حد بضاعت در پیمودن وادی خودشناسی و نیل به قله خودشناسی.
نظرات