کتاب شخم در مزرعه نوشتهٔ محسن حسام مظاهری، به بررسی نقادانهٔ روایتهای رسمی و غیررسمی از جنگ تحمیلی ایران و عراق میپردازد. نویسنده با استفاده از دو منظر، یکی بهعنوان دانشجوی علوم اجتماعی و دیگری بهعنوان فعال فرهنگی، به تحلیل رویکردهای مختلف ادبیات و فرهنگ دفاع مقدس پرداخته است.
مباحث کتاب شامل شش مقاله است که قبلاً بهعنوان سرمقالههای نشریهٔ «هابیل» منتشر شدهاند و به نقد تولیدات فرهنگی و ادبی رسمی پیرامون دفاع مقدس، بهویژه با تفکیک میان «دفاع مقدس دولتی» و «دفاع مقدس مردمی»، پرداختهاند. نویسنده به کمبود تحقیقات اجتماعی و انتقادی دربارهٔ جنگ اشاره کرده و جامعهٔ علمی و فرهنگی ایران را در این زمینه به کمتوجهی متهم میکند.
این اثر بر ضرورت نقد روایتهای غالب، ترویج نگاه علمی به موضوع جنگ، و گشودن باب مباحث جدید تأکید دارد، هرچند به دشواریهای نقد در جامعهای که پذیرای انتقاد نیست نیز اذعان دارد. هدف اصلی کتاب، ایجاد گفتمانی انتقادی و بازاندیشانه دربارهٔ آثار و پیامدهای جنگ تحمیلی است.
کتاب شخم در مزرعه، برگزیده پانزدهمین دوره کتاب سال دفاع مقدس میباشد. این اثر را نشر آرما به بازار کتاب عرضه نموده است.
به فعالان فرهنگی و علاقهمندان به ادبیات دفاع مقدس پیشنهاد میکنیم.
عظمت واقعه ی عاشورا آن قدر بود که تا سالیان سال در جامعه ی اسلامی هر علم عدالت طلبی و آزادی خواهی که برافراشته میشد به نام حسین (ع) و انتقام خون او بود. به واسطه ی این واقعه روح حماسه و آزادگی و ظلم ستیزی چنان در کالبد بی جان جامعه ی پس از علی ) دمیده شده بود که قیامها و شورشهای فراوانی را الهام بخشید و جهت داد. از آنان که صادق بودند در مدعای خود چون مختار ثقفی و توابین و سربه داران تا آنان که از روی سیاست ورزی به این موضع رسیده بودند چون عباسیان که با شعار «الرضا من آل محمد علم سیاه برافراشتند و با استفاده از روح حماسی و انقلابی توده ی شیعی بر امویان غالب آمدند اما پس از پیروزی روزگار آل محمد را چون بیرق های خود سیاه نمودند انک کاظمی پوران ۱۳۸۰ طبیعی بود که تا چنین پتانسیلی وجود داشت حاکمان و سلاطین و امرای حکومتهای ظلمه خواب آرام نمیتوانستند داشت. چه، هر آن محتمل بود جرقه ای این انبار باروت را به انفجار کشاند و این حکایت قرنها استمرار داشت تا عهد مغول.
نظرات