کتاب تا فراموش نشوی: خاطرات راندهشدگان سرزمین فلسطین، اثر مؤسسه فرهنگی هنری خبرگزاری قدس، مجموعهای از مصاحبهها و روایتهای فلسطینیانی است که در سال ۱۹۴۸ (۱۳۲۷ هجری شمسی) از سرزمین خود آواره شدند. این کتاب با هدف ثبت و انتقال تجربیات نسلهای پیشین به نسلهای بعدی، بهویژه جوانان، تدوین شده است.
در این اثر، خبرنگاران خبرگزاری قدس (قدسنا) با فلسطینیانی که در زمان اشغال فلسطین بین ده تا سی سال سن داشتند، مصاحبه کردهاند. این مصاحبهها در مکانهای مختلفی مانند نوار غزه، کرانه باختری، اردن و سوریه انجام شده و بهصورت گفتوگوهای مستند در کتاب گنجانده شده است. این روایتها بهویژه از زبان زنان و مردانی است که شاهد اشغال فلسطین و آوارگی صدها هزار نفر بودهاند.
کتاب با استفاده از مصاحبههای مستقیم و مستند، به ثبت تاریخ شفاهی فلسطینیان پرداخته و بهعنوان منبعی معتبر برای پژوهشگران و علاقهمندان به تاریخ فلسطین محسوب میشود. این اثر با تمرکز بر تجربیات فردی، به جنبههای انسانی و عاطفی مهاجرت و آوارگی میپردازد و خواننده را با واقعیتهای تلخ و شیرین زندگی فلسطینیان آشنا میکند.
علاقهمندان به تاریخ فلسطین و خاورمیانه و پژوهشگران و دانشجویان تاریخ و علوم اجتماعی.
روستای حطین در هشت کیلومتری غرب طبریا و ارتفاع آن صدوبیست و پنج متر از سطح دریا است. این روستا در شانزدهم جولای ۱۹۴۸، طی عملیاتی موسوم به «دکال» به وسیله تیپ شفعا سبعه اشغال و به کلی تخریب شد. بر ویرانه های حطین، شهرک های «اربیل» کفار «زیتم و کفار حطیم را احداث کردند.
حطین که در دو طرف دره ای کوچک در کوهپایه شمالی کوه حطین واقع شده و بر دشت حطین مشرف است از اهمیتی راهبردی و تجاری برخوردار است. هم چنان که پیدا است گویا جنگ معروف حطین در سال ۱۱۸۷ (هـ ق) در همین منطقه رخ داده است طی این جنگ ارتش مسلمانان به فرماندهی صلاح الدین ایوبی ارتش صلیبیها را شکست داد و از کل الجلیل گذشت و تمام فلسطین را آزاد کرد آخرین آمار روستا در سال ۱۹۴۵، جمعیت آن را ۱۱۹۰ نفر نشان میدهد که شامل صدونود خانوار بوده و بیست و دو کیلومتر مربع مساحت داشته است.
نظرات