کتاب تاریخ سامانیان جلد اول: عصر طلایی ایران بعد از اسلام به تالیف دکتر جواد هروی، پژوهشی جامع و مستند درباره دوران سامانیان است که توسط نشر امیرکبیر منتشر شده است. این اثر برای نخستین بار با نگاهی انتقادی به تحلیل دوران امیران سامانی در قرون سوم و چهارم هجری پرداخته و ویژگیهای سیاسی، نظامی و فرهنگی این دوران را مورد بررسی قرار میدهد. دکتر هروی، دانشآموخته و دانشیار تاریخ، با استفاده از منابع معتبر و نقد دقیق آنها، تاریخ سامانیان را از دوره قدرتگیری این سلسله تا دوران سقوط آن به تصویر کشیده است.
کتاب همچنین به تأثیرات فرهنگی و اجتماعی سامانیان در احیای فرهنگ ایران باستان و تحول اندیشه اسلامی پرداخته است. امیران سامانی توانستند با ایجاد فضایی آزاداندیش و مدارا با افکار مختلف، تحولات فرهنگی گستردهای را رقم بزنند. به ویژه در این دوره، نه تنها تمدن ایران که اندیشههای اسلامی نیز دچار تغییرات و تحولات مهمی شد. این اثر بهطور ویژه به شکلگیری ساختارهای سیاسی و نظامی این سلسله پرداخته و چگونگی پشتیبانی از رشد فرهنگی و فکری را مورد بررسی قرار داده است.
دکتر هروی با نگاهی تحلیلی و مستند، به بررسی ابعاد مختلف تاریخ سامانیان پرداخته و در کنار بررسی رویدادهای تاریخی، زمینههای اجتماعی و فرهنگی این تحولات عظیم را نیز تحلیل میکند.
این کتاب برای دانشجویان و پژوهشگران تاریخ ایران و اسلام، بهویژه کسانی که به تحولات فرهنگی و سیاسی دوران سامانیان علاقه دارند، مناسب است. همچنین علاقهمندان به تاریخ اجتماعی ایران بعد از اسلام میتوانند از این اثر بهره ببرند.
استحکام و تثبیت دودمان سامانی مرهون تلاش ها و عملکرد سلحشورانه اسماعیل سامانی است. اسماعیل بن احمد بن سامان در شوال ۲۳۴ هـ آوریل ۸۴۹م. در فرغانه متولد شد. تولد او مقارن زمامداری طاهر دوم در خراسان و خلافت متوکل عباسی در سامرا بود. در شانزده سالگی پدر خویش را از دست داد و تحت سرپرستی برادر بزرگتر خود نصر که جانشین پدر شده بود قرار گرفت کوششهای فراوان نصر اول سامانی در تربیت اسماعیل و پرورش تواناییهای برادر سبب شد تا جوانی برومند و صاحب تدبیر و شجاع، تحت تعلیمات خردمندان آن روزگار تربیت شود. در اوایل جوانی در سنین حدود بیست و شش سالگی از جانب برادر به امارت بخارا، شهر آشوب زده و در معرض تهاجم دزدان و راهزنان اعزام شد حساسیت بخارا به عنوان سرحدات جیحون و دیوار دفاعی اولیه در قبال حملات یعقوب و دیگر مدعیان منطقه خراسان و خوارزم در این زمان کاملا قابل توجه بوده است. لیکن با تمامی این احوال، اسماعیل در اندک مدتی به سرکوب راهزنان و مدعیان بخارا توفیق یافت و آرامش و امنیت را به این منطقه آشوب زده بازگرداند. اسماعیل در همین آغازین اقدام سیاسی خود توانایی و ذکاوت و تدبیر خود را به روشنی نشان داد.
نظرات