کتاب بر شانههای اقیانوس جلد دوم ترجمه و شرح خطبه صدویک تا صدوهشتاد از نهجالبلاغه است که استاد علی رهبر تالیف نموده و نشر جمکران منتشر ساخته است.
تربیت شدن پای درس بزرگ معلم تاریخ یعنی امیرالمونین علی (علیهالسلام) یقینا عاقبت بخیری هر دو دنیا را حاصل خواهد کرد. به خصوص که جوانان عصر ما بسیار نیاز به وصل شدن به سرچشمه معرفت دارند. سخنان گوهر بار مولای متقیان که برای ثبت و راهنمایی تمام تاریخ بیان شده است را گوهر شناسی همچون سید رضی، برای ما منظم ساخت و نهج البلاغه را به وجود انسانیت هدیه کرد. و حال باید کلام حضرت امیر را بر هر کوی و برزن به گوش همگان رساند.
یکی از این عاشقان مولا که عمر با برکت خویش را به شاگردی در محضر امیر مومنان و فرزندان راستینش زانوی ادب زده حجت الاسلام علی رهبر است عضو هیئت علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه صنعتی اصفهان که سال هاست در حوزه و دانشگاه به تربیت جوانان مؤمن و انقلابی همت گماشته و آثار بسیاری تألیف کرده است. ایشان از پس بیش از چهل سال انس با قرآن کریم و برادر کوچکش نهج البلاغه، بر آن شده تا دست به کاری بزرگ بزند و با درخواست شاگردان و برخی استادان حوزه و دانشگاه دست به قلم گردد و پس از نگارش ده ها کتاب و مقاله شرحی زیبا جامع و در عین حال کوتاه از نهج البلاغه ارائه کند؛ اثری موجز و مفید برای ارتباط بیشتر نسل جوان با سخنان فوق بشری امیر بیان(علیهالسلام).
این اثر در پنج جلد در حال نگارش است و با توجه به دقتهای ظریف و موشکافانه حضرت استاد، به مرور به علاقمندان و جستجوگران حقیقت تقدیم میشود. این اثر بر چهار رکن سامان یافته است فهم درست معارف قرآنی بهره گیری از تفاسیر قرآنی معتبر شیعه استفاده از دیدگاه بزرگان آشنا با نهج البلاغه و تأملی چهل ساله در احادیث با این حال، قطعاً کاستی هایی هست که امید میرود با ارائه دیدگاههای فضلا و جوانان عزیز روزی بالندگی خود را بیابد.
تبیین و قابل فهم کردن کلام فوق بشری مولا علی(علیهالسلام) برای همگان از امتیازات ویژه این اثر است.
به همه عاشقان مسیر معرفت که خواهان دریافت درست عرفان از سرمنشا وجود آن هستند. و به ویژه به جوانان و نوجوانان عزیز.
درسهای این سخن جاودانه
یک. پس از شکل گیری ایمان در قلب آدمی، روحیه ای در او پدید می آید که در حقیقت مرحله ای تازه از قوت ایمان است؛ یعنی «تقوا»، تقوا به معنای پرهیز از گناه و ترس از خدا نیست بلکه حقیقتی است که باعث پرهیز از گناه و ترس از خدا می شود. عظمت ذات خدا توصیف ناپذیر است و ترس ندارد باید از مقام خدا ترسید که مقام رسیدگی به تخلف است، در حقیقت ما از ادناه می ترسیم. اینکه امیر مؤمنان در برابر عظمت خدا بیهوش و مدهوش می شد، به دلیل ترس از گناه نبوده است؛ زیرا ،حضرت معصوم بود و تمام زندگی اش وقف خدا، حتی عمل مباح هم انجام نمی داد. آنچه برای ادامه حیات طبیعی ضروری است، واجب و بیش از آن، مباح است. مثلاً بنده با دو وعده غذای مفید زنده میمانم استفاده از آن ها واجب است و بیش از این، مباح است. حتی شاگردان این مکتب مانند آیت الله العظمی مقدس اردبیلی نیز مقید به ترک مباح بودند چه رسد به امیر ایمان داران در عبارات آغازین این فراز امام تقوا را در حوزه هایی حمایت کننده می دانند: کمک کننده در ترک حرام ها و ترس از مقام خداوند دو نشانه های تقوا را باید در عملکرد مدعیان آن دید امام می فرمایند تقوا به اندازه ای رونق میگیرد که سبب شب زنده داریهای همیشگی و روزه داری در فصل سوزان شده. پارسایان رنج و تشنگی را به راحتی بر خود هموار میکنند و لحظه ای از جاودانگی لقای خداوند و نعمت های سرشار آن غافل نمی شوند. سه رفتارهای انسان باید گواه توجه او به اجل باشد.
چهار دنیا چهار ویژگی دارد فنا عنا (رنج)، تغییر و عبرت حضرت برای تبیین این ویژگی ها به نکات زیبایی اشاره میکنند.
پنج این همه پرداختن به ناپایداری دنیا به دلیل جلوگیری از غفلت انسان برای حرکت در مسیر منتهی به آخرت است؛ زیرا با کمی غفلت انسان به دنیا می چسبد و دنیا را همچون سرایی بدون آفات می پندارد به آن دل خوش کرده و با آن چونان سرایی جاودانه برخورد می کند.
نظرات