کتاب «ادب حضور (اسرار ماه رجب)» یکی از قسمتهای مجموعهای پنج جلدی به نام «ادب حضور» که به آداب و مراقبات مهمترین ایّام سال از منظر اهل بیت (ع) میپردازد و مناسک این مراسمها را همراه با اعتکاف به مخاطبان عمومی آموزش میدهد. این ایّام عبارتاند از ماههای رجب، شعبان و رمضان، اربعین موسوی (ماه ذیقعده و دهۀ اول ذیحجّه) و ایّام سوگواری امام حسین (ع)؛ در کتاب اسرار ماه رجب نیز مراقبات توصیهشده در این ماه به شما معرفی میشود و با یادآوری مستحبات مؤکد، وسیلۀ عبودیت به درگاه حضرت حق فراهم خواهد شد. این کتاب که به قلم «استاد محمدتقی فیاضبخش» نگارش شده و به همّت «موسسه فرهنگی هنری جلوۀ نور علوی» به انتشار رسیده، از چهار فصل تشکیل شده است.
در این بخش دلیل نامگذاری ماه رجب، ضرورت رعایت حریم الهی و دوچندان شدن گناه و ثواب شرح داده میشود.
فصل دوم دربارۀ ندای مَلَک داعی در شبهای ماه رجب میخوانیم و اینکه این ایّام، مقدّمات شب قدر هستند.
این بخش بر حضور قلب، دوری از گناه، عمل به فرائض یومیّه و فضیلت شبهایی مانند «لیلۀالرّغائب» تأکید دارد.
فصل پایانی کتاب نیز دربارۀ گوشهنشینی و مراتب آن میگوید و از فواید آن در زندگی عملی مینویسد.
در ادامه برشی از این کتاب را میخوانیم:
«تلطیف عمل مهمتر از تکثیر در عمل است؛ لذا در اولین شب جمعۀ ماه رجب، که شب عطای خاص الهی است، اولین دعایمان مغفرت و طلب استعداد ورود به ضیافت خاصالخاصّ پروردگار باشد، تا در همان شب جمعۀ اول پاک شویم و اجازۀ ورود به سرای محبوب را در همۀ ضیافت سهماهه داشته باشیم. در حالی که در ماه رمضان اینطور نیست. شب قدر آن در آخر ماه است که این حساب دیگری دارد. دربارۀ اعمال مخصوص این شب به آنچه در مفاتیحالجنان آمده اکتفا میکنیم.
پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «غافل از اولین شب جمعۀ ماه رجب نشوید که ملائکه آن شب را لیلةالرغائب نامیدند.» این بیان پیامبر که ملائکه چنین نامی بر این شب نهادند، از آن روست که آنها عالم بالا را میبینند و مشاهده میکنند که چگونه کرور کرور عطای کثیر و نعم و رحمتهای خاص الهی در آن شب سرازیر است؛ لذا میگویند این شب، شب عطای کثیر است.
سپس حضرت میفرمایند: «زمانی که یک سوم از شب گذشت، تمام ملائک آسمان و زمین به عالم دنیا میآیند و گرد خانۀ خدا طواف میکنند و خداوند توجه خاص به ملائکۀ خود میکند.» توجه کنیم که خیلی اوقات ملائک زمینی برای انسان دعا میکنند ولی در آن شب عزیز ملائکۀ آسمانی، یعنی میکائیل و جبرائیل و اسرافیل و ملائکۀ مقدّس الهی که دعایشان قطعاً مستجاب است، دست به دعا برمیدارند. خداوند به ملائکش میفرماید: «در این شب هر دعایی دارید، بخواهید تا من اجابت کنم.» و ملائک دعا میکنند: «خدایا روزهداران ماه رجب را بیامرز!»»
نظرات